Odkryj główne cechy i wady blatów kuchennych z litego drewna. Wytrzymałość, trwałość, użyte drewno …

Obecnie istnieje szeroka gama materiałów do produkcji blatów: kwarc, płyta wiórowa, kamienie naturalne, takie jak granit lub marmur itp. Każdy z nich ma swoje zalety i wady.

Wśród wszystkich tych opcji znajdziemy drewniane blaty. Tradycyjny materiał, który od wieków był używany do tego rodzaju zastosowań i chociaż nie jest pozbawiony wad, ma ciekawe właściwości, dzięki czemu jest prawdziwą opcją jako blat kuchenny.

Przy tej okazji będziemy odnosić się do blatów z litego drewna , a nie do blatów wykonanych z pochodnych, takich jak MDF, płyty wiórowe …

Zalety blatów kuchennych wykonanych z drewna

Pierwszą zaletę tego rodzaju blatów można znaleźć gołym okiem: jego wygląd . Drewno nadaje kuchni naturalny wygląd, którego nie oferuje żaden inny materiał.

W rzeczywistości jest tak proste, jak wiele materiałów próbuje to naśladować. Nawet w katalogach producentów kompaktowych blatów kwarcowych, które są w czołówce technologii w tej dziedzinie, mają projekty imitujące drewno.

Do wyboru są nie tylko setki gatunków drewna, z których każdy ma własne różnice estetyczne i charakterystyczne: dąb, teak , klon lub klon , buk, orzech … Oprócz tej wielkiej różnorodności drewno jest materiałem, który pozwala na indywidualne dostosowanie, nie tylko w formach, także w wykończeniach i obróbkach (lakiery, barwniki, farby …). Nic dziwnego, że możemy powiedzieć, że każdy drewniany blat będzie wyjątkowy.

Drewno jest ekologicznym materiałem odniesienia. Nie tylko w stu procentach nadaje się do recyklingu, ale może być również wykonany z odzyskanego drewna. Chociaż to ostatnie nie jest tym, co robiono tradycyjnie, jest dziś bardziej powszechne.

Jest to idealna powierzchnia do pracy . Cięcie, gotowanie lub przesuwanie to czynności wykonywane jak nigdy dotąd na drewnie. Jest również bardzo łatwy do czyszczenia i dezynfekcji.

Mają dużą wytrzymałość . W tym sensie wielu powie, że trwałość nie jest taka, a bejce i zadrapania. I to prawda, ale zwykle pomijają to, że w przeciwieństwie do innych materiałów są naprawiane z wielką łatwością i przy śmiesznym koszcie, jeśli porównamy je z innymi opcjami. Nawet jeśli pękną, można je naprawić, co jest niezwykłe, ponieważ ma pewną elastyczność.

Cena blaty z drewna jest stosunkowo niska. Są na ogół tańsze niż wykonane z innych materiałów, takich jak marmur, kwarc, stal lub porcelana. Chociaż nie zawsze musi tak być, cena zależy już od rodzaju użytego drewna. Buk lub dąb nie kosztują tyle samo, co drewno egzotyczne.

Wady drewnianych blatów

Konieczne jest właściwe uszczelnienie porów drewna. Jeśli nie, istnieje ryzyko znalezienia zarazków i bakterii .

Wody , gdy nie są odpowiednio zabezpieczone drewno blat może uszkodzić go . Zwróć szczególną uwagę na obszar zlewu, gdzie istnieje większe ryzyko przedostania się wody do wnętrza drewna. Nie chodzi tu o zapobieganie kontaktowi wody z drewnem za wszelką cenę, jest to bezcelowe i niemożliwe na blacie. Ma to na celu zapobieganie stagnacji wody i utrzymywanie blatu w stałym kontakcie z wodą bez osuszania go.

Nadmierne ciepło może również uszkodzić je . Wkładanie patelni podczas zdejmowania jej z talerza na drewnianym blacie może spowodować poparzenie.

Jest to porowaty materiał i jako taki może plamić, jeśli jakikolwiek płyn wniknie. Na przykład wino. W związku z tym najlepiej natychmiast wysuszyć wszelkie płyny, które mogą rozlać się na blacie.

Zabiegi te zużywają się na powierzchni blatu, dlatego co najmniej raz w roku konieczna jest okresowa konserwacja . Jeśli użycie jest bardzo podstawowe, można poczekać do 2-3 lat. Konserwacja polega na szlifowaniu i lakierowaniu. Szczególną uwagę należy zwrócić na uszczelnienie porów, aby zapobiec zabrudzeniu blatu kuchennego.

Jeśli spojrzymy, wszystkie te niedogodności związane są z prawidłową konserwacją drewna. Oznacza to, że jeśli nie jesteśmy ostrożnymi ludźmi lub nie chcemy odnawiać wykończeń i zabiegów, drewniane blaty nie są dla nas.

Z drugiej strony, jeśli opieka będzie odpowiednia, będziemy mieć wysokiej jakości blat przez wiele lat w bardzo konkurencyjnej cenie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *